Kymmellstraat
Deze straat draagt de naam van twee heren die in het verleden burgermeester van Roden waren. Jan Wilmsonn Kymmell werd in 1791 Schulte van Roden. Na zijn dood werd hij opgevolgd door zijn zoon Coenraad Wolter Ellents Kymmell.
Jan Wilmsonn Kymmell
Jan Wilmsonn Kymmell (Havelte, 13 april 1761 – Roden, 23 september 1823) was een Nederlandse schulte, schout, maire en burgemeester van de Drentse plaats Roden.
Kymmell was een zoon van de landschrijver van Drenthe Jan Kymmell en Johanna Oldenhuis. Hij werd geboren in het huis Overcinge in Havelte.
Na zijn studie rechten promoveerde hij in 1782 aan de universiteit van Groningen.
In 1791 werd hij schulte van Roden. Vanwege zijn oranjegezindheid werd hij in 1795 niet herkozen. In 1810 werd hij toch weer benoemd tot schulte vanwege het wangedrag van zijn voorganger. Hij vervulde deze functie, die in de jaren erna ook schout, maire en burgemeester werd genoemd, tot zijn overlijden in 1823.
Kymmel was in 1818, door vererving van zijn tante Gesina Ellents-Oldenhuis, in het bezit gekomen van de havezate Mensinge in Roden. Ook daarvoor trad hij al op als beheerder voor zijn tante en woonde hij met zijn gezin op Mensinge, dat tevens fungeerde als gemeentehuis van Roden.
Kymmel trouwde op 8 januari 1795 te Gieten met Alida Gezina Willinge, dochter van de predikant aldaar Berend Tjassens Willinge en Gezina Nijsingh. Uit dit huwelijk werden vier zonen geboren. Hun oudste zoon Coenraad Wolter Ellents Kymmell volgde zijn vader in 1823 op als burgemeester van Roden. Hij was in 1819, voordat hij zijn studie rechten had afgerond, benoemd tot secretaris van Roden.
Coenraad Wolter Ellents Kymmell
Coenraad Wolter Ellents Kymmell (Roden, 30 november 1795 – aldaar, 17 oktober 1878) was een Nederlandse burgemeester van de Drentse plaats Roden.
Kymmell was een zoon van de burgemeester van Roden Jan Wilmsonn Kymmell en Alida Gezina Willinge.
Hij werd geboren in de havezate Mensinge in Roden. Na zijn studie rechten promoveerde hij in 1820 aan de universiteit van Groningen. Hij was al in 1819, voordat hij zijn studie rechten had afgerond, benoemd tot secretaris van Roden, de plaats waar zijn vader burgemeester was.
Vier jaar later in 1823 zou hij zijn overleden vader opvolgen als burgemeester van deze plaats. Hij vervulde deze functie meer dan vijftig jaar tot 1874.
Tevens was hij van 1843 tot het jaar van zijn overlijden 1878 lid van Provinciale Staten van Drenthe.
Kymmel bleef ongehuwd; samen met zijn ongehuwde broer Berend bewoonde hij de havezate Mensinge. Na zijn dood erfden zijn beide neven Jan Wilmsonn en Pieter Dirk Kymmell, zonen van zijn broer Jan, de havezate.
Kymmel was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Zijn voorganger was Jan Wilmsonn Kymmell en zijn opvolger Hendrik van der Wijck.