Bewoners van het eerste uur

terug naar het overzicht >>

circles70s Aan de kant met de even nummers staan twee onder een kap huizen die eind jaren zestig gebouwd werden in een mooie zomer waardoor het voegcement eigenlijk te droog is geweest.
Het waren premie C woningen. De koopprijs moest daardoor beneden een maximum-bedrag blijven.
Er is tijdens de bouw op een aantal punten bezuinigd om maar onder dat maximale bedrag te blijven. Pas na één jaar mocht je het huis ‘duurder’ maken.
De jaren daarna is er in elk huis door allerlei  het een en ander aangepast aan de persoonlijke smaak en wensen van de verschillende bewoners.

  • De garage mocht niet meteen bijgebouwd worden. Pas na een jaar mocht je er een garage naast zetten.
  • Er zat oorspronkelijk geen centrale verwarming in. Vandaar dat de verwarmingen in alle huizen anders zijn. En bij het ene huis de c.v.kachel op zolder in het hok met het kleine deurtje staat, terwijl hij bij het andere huis in het kamertje daartegenover staat.
  • De WC beneden was niet betegeld.
  • De douche kende een tegelwandje dat voldoende was als je heel stilletjes onder de douche stond.
  • De vloer van het balkon is alleen één betonplaat, waardoor alle huizen last hebben van vochtdoorslag in de erker beneden.
In februari 1979 organiseerde de familie S. een ‘open huis borrel’ omdat zij er toen net woonden. Het was op dat moment een zeer strenge winter met sneeuwstormen en vorstdagen van min 18 graden. De meeste huizen waren toen niet geïsoleerd. Op deze borrel ontstond het plan gezamenlijk muurisolatie en dubbelglas te laten aanbrengen.
Er is in de hele buurt geïnformeerd wie mee wilde doen. Uiteindelijk werden in februari 1980 14 huizen van dubbel glas voorzien en een paar maanden later 24 huizen van muurisolatie (met steenwol). Voor een voordelige prijs omdat de aannemer dacht dat het om een woningcorporatie ging.
De grote voorruit, die toen nog als een geheel vervangen werd, moest in verband met het gewicht door 4 man geplaatst worden.