Burgemeester van Wageningenstraat

Gerardus van Wageningen

Gerardus van Wageningen

terug naar het overzicht >>

Gerardus van Wageningen

Gerardus van Wageningen wordt op 9 juni 1897 benoemd als burgemeester van Roden. Tot 1920 was hij tevens gemeentesecretaris en ambtenaar van de burgerlijke stand.
Bijzondere liefde had hij voor de prachtige natuur, welke zijn woonplaats omgeeft en waarin hij ook zelf geregeld een korte verpozing zocht na zijn drukke dagtaak. Hij verheugde zich over de belangstelling en het bezoek van de vreemdelingen, wat meegewerkt heeft dat de tramlijn Groningen – Drachten door Roden aangelegd werd om Roden uit het verkeersisolement te verlossen.
Onder zijn leiding is er veel tot stand gekomen in Roden. Aanleg van nieuwe en verharding van bestaande wegen, nieuwe scholen en een nieuw Raadhuis. Het fietspad voor de toeristen tussen de Norgerweg via het Hullenbos, de huidige Koeriersstraat en de huidige Woldzoom naar de Natuurschoonweg in Nietap. Gerardus van Wageningen overlijdt op 14-1-1934, een paar dagen na een aanrijding op de weg naar Norg. Bij hem in de auto zat de wethouder Roelof Deodatus die het ongeluk overleefde.